15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSurorile Jilavu - doua adolescente de nota 10

Surorile Jilavu – doua adolescente de nota 10

Lavinia si Erminia Jilavu sunt doua eleve cu rezultate deosebite atât la scoala, cât si la concursurile si olimpiadele judetene si nationale. Sunt doua adolescente modeste, care au studiat primii opt ani in satul natal, Galicea Mare, loc de unde, din pacate, foarte putini copii mai merg la liceu, la oras…


Aflate la vârsta adolescentei, când inca multi copii stau sub aripa parintilor, Lavinia si Erminia au aflat ce inseamna autogospodarirea, independenta, dar si greutatile vietii. Locuiesc in caminul Colegiului National „Fratii Buzesti“, impreuna cu o colega. Inca din clasele gimnaziale petrecute in satul natal, Galicea Mare, cele doua copile au participat la olimpiadele judetene. Provin dintr-o familie de intelectuali: tatal, profesor de matematica la scoala din comuna, mama, profesoara de fizica si chimie, iar bunicii, din partea tatalui, tot cadre didactice. In prezent, Lavinia este eleva in clasa a XI-a, iar Erminia in clasa a X-a.


Lavinia – olimpica la matematica, biologie, engleza


Inca din clasa a V-a, Lavinia a obtinut rezultate deosebite la olimpiadele de matematica. Initial, a luat premiul III, apoi in clasa a VI-a premiul I, iar in clasa a VII-a mentiune la olimpiada de matematica judeteana. A participat si la olimpiadele de biologie si geografie, unde a obtinut mentiune la faza judeteana, respectiv mentiune la faza nationala. „Apoi a urmat examenul de admitere la liceu. Stiam ca am sanse, invatasem foarte mult pentru acest pas in viata mea. Doream sa fiu admisa intr-un liceu bun, de prestigiu. La una din olimpiadele la care am participat in clasa a VIII-a am avut posibilitatea sa particip alaturi de câteva eleve din «Buzesti», care m-au convins sa dau la acest colegiu… Din clasa a IX-a am mers iar la olimpiada de geografie, unde la faza nationala am obtinut mentiune, la engleza, unde m-am calificat prima pe judet. Din pacate, in clasa a X-a s-au suprapus judetenele de engleza si geografie si a trebuit sa aleg doar una din ele. Am ales atunci engleza, unde m-am calificat pe locul I si am mers la barajul national“, a povestit Lavinia Jilavu. In acest an, adolescenta a participat iarasi la olimpiada de engleza, calificându-se la nationala.


Erminia – olimpica la matematica, biologie, geografie, engleza, fizica


Erminia Jilavu, surioara mai mica, nu s-a lasat mai prejos. In clasa a V-a a inceput sa se inscrie la olimpiadele de matematica, biologie, geografie, engleza, fizica. In clasa a VII-a a obtinut premiul II la faza judeteana de biologie. Dupa numai un an s-a calificat in primii trei pe judet la olimpiada de engleza, in clasa a IX-a premiul II pe judet, iar la fizica – mentiune. In acest an a participat la engleza, unde a obtinut premiul I pe judet, mergând la barajul national.


Cele doua surori au bursa de merit, iar cei mai multi bani, pe care cu greu parintii li-i pot oferi, din salariile lor de profesori, se duc pe achizitionarea de carti si culegeri, atât de necesare studiului. Nu au facut niciodata meditatii, au invatat totdeauna singure. Nu se limiteaza insa la scoala si concursuri, desfasurând si o serie de activitati extrascolare atât pe teme culturale, cât si de voluntariat cu micutii de la Scoala „Sfântul Mina“ din Craiova. In timpul lor liber, prefera sa joace baschet, pe care il considera chiar un hobby, si sa invete cât mai multe programe pe calculatorul cumparat cu mari eforturi de parinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS